PISPALAN KIRJASTOTALO

Pispalan Kirjastotalo - logo
Pispalan Kirjasto Tahmelankatu 14

PISPALAN KIRJASTON LAUANTAIKERHO

Pispalan Kirjastotalon avointen ovien lauantait jatkuvat maaliskuussa! Samoin jatkaa toimintaansa Lauantaikerho, joka kokoontuu luennan, kuuntelun, katselun ja keskustelun merkeissä joka lauantai kello 15-17. Lauantaikerhon tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eikä yksikään tapahtuma edellytä minkäänlaista valmistautumista.

Lauantaikerhon maaliskuun ohjelma on täynnä erikoisjuttuja:

LA 4.3. ÄÄNEENLUKUPIIRISSÄ luetaan Jouko Turkan lyhytproosakokoelmaa Aiheita (1982)

"Kuka voi olla koskettamatta kissan nenää?" Entinen mies Pirkkalasta, Jouko Turkka, oli paitsi näkemyksellinen teatteriohjaaja, visionäärinen elokuvantekijä ja laaja-alainen yhteiskunnallinen keskustelija, myös merkittävä suomalainen kirjailija. Turkan kirjallinen tuotanto, neljä proosateosta ja näytelmät, on yhä elävä ja energisoiva inspiraation lähde monelle nykytaiteilijalle http://bit.ly/2mekTLh. Aiheita on Turkan esikoisteos, jossa kirjailijan kyky tehdä mitä mielikuvituksellisimpia havaintoja todellisuudesta yhdistyy absurdeihin juonikehitelmiin. Kubistin varmuudella näkökulma ja tunnelma, karkean ja abstraktin, moraalin ja moraalittomuuden taso, vaihtuu jatkuvasti, virkkeen sisälläkin, mikä tekee lukemisesta jännittävän kumpuilevaa. "Kuinka inhottavaa on suora puhe!"

LA 11.3. PISPALA-(video)luentosarjassa Raimo "Rake" Siliuksen Pispala Special – Pispala suomalaisessa elokuvassa

Miltä näyttää elokuvien Pispala? Tampereen lyhytelokuvajuhlien monivuotinen ohjelmasuunnittelija Raimo "Rake" Silius on laatinut Pispalan kirjastoa ja Pispala Vilkkari Off -tapahtumaa varten perinpohjaisen selonteon Pispalan esiintymisestä suomalaisessa elokuvassa. Videon välityksellä Rake kertoo, miten elokuvakameran vierailut ovat olleet harvinaista herkkua moreeniharjulla. Pitkistä näytelmäelokuvista ainoastaan Mika Kaurismäen Klaani – tarina Sammakoitten suvusta (1984) on kuvattu pääosin Pispalassa ja Tahmelassa. Luennon osana esitetään Pispala-elokuvia, muun muassa ote Klaanista sekä Lenin-museon avajaisia käsittelevä dokumentti Suomi kunnioittaa Leninin muistoa (1946), jossa käydään Leninin jalanjäljillä Kyttälässä ja Pispalassa. Tarkempi elokuvaohjelma kerrotaan myöhemmin. HUOM! Näillä näkymin Raken videoluento ja Pispala-elokuvien näytös järjestetään Kirjastotalon sijasta Hirvitalolla kadun toisella puolen!

LA 18.3. ÄÄNEENLUKUPIIRIN VHS-ambient-erikoistapahtumassa luetaan Johanna Vehkoon Autiopaikoilla-teosta (2016)

Miten tämän voisi helpoimmin selittää? Ehkä jotenkin näin: luetaan mikrofooneihin Johanna Vehkoon Autiopaikoilla-teosta; ääni tulee lukemattomista, eri puolille kirjastoa ripotelluista telkkareista, joissa pyörii Stalker-henkistä kuvaa konkreettisista tai mielensisäisistä hylätyistä paikoista; taustalla hurisee ambient-musiikki, jonka äänitaiteilija Pecka Peckersson tuottaa livenä. Eli luvassa on ääneenluennan, elokuvaesityksen ja konsertin risteytys, poikkitaiteellinen kokonaisperformanssi, johon jokainen voi osallistua. Ääneenlukupiirin VHS-ambient-spesiaali on osa Pispalan kirjaston Kirnupiimä kuplii -tapahtumaa, joka puolestaan on off-osa Tampere kuplii -sarjakuvatapahtumaa https://2017.tamperekuplii.fi/. Kirnupiimässä on tarjolla pienlehtiä ja elävää pienmusiikkia!

LA 25.3. VHS-klubissa katsellaan Irakin sodan uutisointiin liittyviä kotinauhoituksia vuosilta 2002-2003

Syksyllä 2002 alkoi televisiouutisissa Irakin joukkotuhoaseita koskeva seuranta, uskomattoman toisteinen mediaväijyntä, jossa alusta loppuun pyörittiin, kierrettiin ja häärättiin saman asian ympärillä. Itseään toistava tapahtumasarja johti lopulta Irakin sotaan, jonka seuraukset ovat näkyvissä tälläkin hetkellä. VHS-klubin tapahtumassa seurataan Lähi-idän uutisointia syksystä 2002 aina sodan syttymiseen 20. maaliskuuta 2003. Lähtökohta on empiirinen: katsotaan, mitä audiovisuaalinen todistusaineisto meille kertoo. Katselun lomassa sana on luonnollisesti vapaa ajatusten, yhteenvetojen ja havaintojen esittämiselle. Uutispätkät ovat peräisin kotinauhoituksista, joten Irakin sodan ohella videoilla on myös muita aikajaksolle sattuneita uutistapahtumia, muun muassa Myyrmäen pommiräjähdyksen kaoottiset ensihetket televisiossa lokakuussa 2002.

Lopuksi perusinformaatiota Lauantaikerhon toiminnasta: joka toinen lauantai kokoontuvan ÄÄNEENLUKUPIIRIN idea on yksinkertainen: luetaan yhdessä erilaisia tekstejä ääneen. Mitenkään ei tarvitse valmistautua etukäteen ja ääneenlukupiiriin voi tulla myös ihan vain kuuntelemaan. Kuukauden toisena lauantaina on LUENTO, joka kevään aikana rakentuu Pispala-teeman ympärille. Kuukauden viimeisenä lauantaina VHS-KLUBI kokoontuu katselemaan videoita.

TERVETULOA!

Pispalan Kirjastotalo, Tahmelankatu 14 (Hirvitaloa vastapäätä)

P.S. Kirjasto on avoinna nyt myös lauantaisin klo 12-17!

Lauantaikerho Pispalan Kirjastotalolla 3/2017

Tue sinäkin Pispalan Kirjastoyhdistyksen toimintaa maksamalla minimijäsenmaksu 5 € tai omavalintainen, suurempi kannatusjäsenmaksu tilille FI06 8000 1270 9340 38. Kiitos ja tapaamisiin!

Jäsen- ja/tai kannatusmaksun voit edelleenkin maksaa myös Pispalan Kirjastotalolla.


Pispalan Kirjastoyhdistys ry oli mukana Pispalan Karnevaaleilla lauantaina 21.5.2016.
Näistä linkeistä löytyy Pispalan Karnevaalien OHJELMA ja HISTORIA.

Pispalan Kirjastotalo
Tahmelankatu 14
33240 Tampere
puh. 03 223 9654
* Lainasto-lukutupa
* Näyttelytila
* Tietotupa-internet
* Kokous-kerhotilat
Aukioloajat 2017:
Ma Ti Pe 14-18
Ke To 14-20
La 12-17
Su suljettu
Bussi 25 aikataulu
Pysäkit:
Tahmelankatu 6 (nro 2014)
tai Hirvikatu (nro 2016)
(Tahmelan Liikekeskuksen kohdalla)
Pispalan Kirjastoyhdistys ry