Pispalan Kirjaston Kynäjalavalogo
Pispalan Kirjasto Pispalan valtatie 21

TAHMELA – vanhojen valokuvien näyttely

Tahmelan Huvilalla (Uramonkatu 9) 2.6.–31.7.2021 Huvilan aukioloaikoina.

Tervetuloa tutustumaan Tahmelan historiaan upeiden vanhojen valokuvien välityksellä! Näyttely on kesän esillä Tahmelan Huvilan kirjastohuoneessa.

Tahmelan torppa sai alkunsa 1844 torppari Henrikin ja vaimonsa Johannan muuttaessa paikalle. 1860-luvulla tukinuitto valtasi Pispalan rannat ja rullatiet alkoivat ryskyttää tukkeja Näsijärvestä Pyhäjärveen. Vanhoilla päivillään, perheen tytärten poistuttua Finlaysonille ja Johannan ikuisuuteen, otti Henrik Tahmela uuden vaimon, Lovisan.

Tie Pyynikinharjun näköalapaikalta toi alas Pispalaan kauniille seudulle, jonne talvisin saattoi lasketella suksilla, ja jonne sinivuokot ilmestyivät keväällä aiemmin kuin minnekään muualle. Siellä leskirouva Lovisa Tahmela myi retkeilijöille suolaista kahvia ja sokerikorppuja nykyisten Hirvikadun ja Selininkadun kulmassa.

Lauantaisin "Tahmelanmuorin" kahvila muuttui tukkilaisten salakapakaksi ja meininki oli melkoinen. Niinpä Lovisa sai 1890-luvun alussa lähtöpassit, mutta Tahmelan nimi jäi olemaan, ja kylä alkoi laajeta. Tahmelaan alkoi ilmestyä pieniä taloja, isoja huviloita, puutarhoja, kotieläimiä ja kauppoja. Ylhäällä Pispalanharjulla oli tuolloin vielä pelkkää metsää.

Kun Pispala liitettiin Tampereeseen vuonna 1937, muuttui myös Tahmela maaseudusta esikaupunkialueeksi. Monia Tahmelan vanhoja rakennuksia ja muita erityispiirteitä on kuitenkin vielä säilynyt. Tästä olevasta ja menneestä Tahmelasta kertoo valokuvanäyttely Tahmelan Huvilan kirjastohuoneessa.

Näyttelyn on toteuttanut Pispalan Kirjastoyhdistys ry.
Tervetuloa!

TAHMELA-valokuvanäyttely Tahmelan Huvilalla 2.6.–31.7.2021 Huvilan aukioloaikoina. Tervetuloa!

Tue sinäkin Pispalan Kirjastoyhdistyksen toimintaa maksamalla minimijäsenmaksu 5 € tai omavalintainen, suurempi kannatusjäsenmaksu tilille FI06 8000 1270 9340 38.

Jäsen- ja/tai kannatusmaksun voit maksaa myös Pispalan Kirjastolla.


Pispalan Kirjastoyhdistys ry oli mukana 38. Pispalan Karnevaaleilla lauantaina 18.5.2019.
Näistä linkeistä löytyvät Pispalan Karnevaalien KOTISIVUT ja HISTORIA.